Lizaki bezowe

Składniki:

125 g białka
250 g cukru
100 g cukru pudru
barwniki spożywcze

Sposób wykonania:

Białka przelać do miski, którą można umieścić na garnku z gorącą wodą. W garnku zagotować niewielką ilość wody. Miskę z białkami położyć na garnku, dodać cukier i cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru. Uważać, aby nie była za gorąca temperatura. Gdy cukier się rozpuści białka wlać do misy miksera. Ubijać na największych obrotach aż do uzyskania gęstej masy. Może potrwać to około 7-12 minut. Gdy masa będzie gęsta, dodawać cukier puder i jeszcze miksować kilka minut.
Gdy masa jest gotowa można zrobić mniejsze porcje i dodać barwniki. Jeśli używacie barwników w żelu, wystarczy jedna kropelka. Masę przełożyć do rękawa i za pomocą różnych tylek (końcówek) dekorować kształty. Można umieścić patyk i na patyk rozkładać masę. Piec 2-3 godziny temperatura 70 – 80 stopni.

Można suszyć trzy blaszki jednocześnie.
Lizaki bezowe mogą służyć do ozdabiania tortów oraz jako prezent.