Zupa curry

Składniki:

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1 mała marchewka

15 plasterków pora

łyżka masła

łyżka oleju

1 i 1/2 litra bulionu

200 g piersi z indyka

1 – 2 łyżki śmietanki 30%

1 łyżka mleka kokosowego

natka pietruszki

świeża kolendra

Makaron ryżowy 1/3 opakowania

przyprawy (kolendra, słodka i ostra papryka, curry, kurkuma, miód, sól,pieprz)

 

Sposób wykonania:

Rozgrzać patelnię wraz z masłem i olejem. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w plasterki. Smażyć, dodać plasterki pora oraz marchewkę (marchewka pokrojona wzdłuż obierakiem). Dodać po pół łyżeczki słodkiej papryki,ostrej papryki, curry, kurkumy,mielonej kolendry,sól, pieprz. Bulion zagotować w garnku dodać warzywa z patelni. Gotować. Mięso pokroić w kostkę. Obsypać przyprawami (curry, papryka słodka, kurkuma, sól i pieprz, Można dodać łyżeczkę miodu. Obsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać do bulionu.Gotować około 10 minut. Dodać śmietankę wymieszaną z mlekiem kokosowym. Gotować kilka minut. Zupę doprawić w razie konieczności.

1/3 lub 1/4 makaronu ryżowego ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z zupą. Można makaron wrzucić do środka zupy. Podawać z świeża natką pietruszki i kolendry.