Sajgonki

Składniki:

200 g zmielonego mięsa wieprzowo-wołowego

40-50 g zmielonego mięsa (filet z indyka)

1/2 cebuli

1 mała marchewka

1 łyżeczka startego imbiru

1 ząbek czosnku

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 łyżki sosu rybnego

1/2 łyżki posiekanej bietruszki

1/2 łyżki posiekanego szczypiorku

150 g makaronu ryżowego (waga po ugotowaniu)

2 łyżki świeżego szpinaku

8 grzybów mon

2 małe jajka

3 opakowania małego papieru ryżowego (jedno opakowanie ma 50g)

olej do smażenia

sosy do namaczania (mogą być z Tao Tao) sos pikantny, sos chilli, sos słodko-kwaśny

 

Sposób wykonania:

Do głębokiej patelni wlać 1-2 łyżki oleju, zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać starty imbir, marchewkę startą na małych oczkach, czosnek przepuszczony przez praskę. Przesmażyć wszystko razem. Dodać mięso mielone, smażyć do uzyskania brązowego koloru. Dodać sos sojowy oraz rybny. Smażyć około 1 minutę. Ostudzić dodać natkę i szczypiorek drobno pokrojony. Grzybny mon namoczyć gotować 5 min w wodzie. Odsączyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu (lub sparzyć). Odsączyć. Wystudzić. Po wystudzeniu drobniutko pokroić. Szpinak i pokrojone grzyby wymieszać z makaronem (drobno pokrojonym). Wszystkie składniki wymieszać razem. Dodać jajka i ponownie wmieszać.

Plastry  papieru ryżowego wkładać na kilkanaście sekund do dość ciepłej wody. Układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia. Nadzienie ułożyć na środkowy dół koła. Zawinąć w rulon do góry jak naleśnik. Gdy rulon jest gotowy zawinąć prawą i lewą stronę jak na krokiety i ponownie rolować jak naleśnik. Nadzienie zawinąć ciasno.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej około 3 do 4 mm. Smażyć sajgonki na większym ogniu do uzyskania rumianego koloru. Podawać z sosami.