Składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
3 kopiate łyżki soli
0,5 szklanki oleju
1 puszka ananasów
2 papryki
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
1 szklanka octu
3 szklanki cukru
1 łyżeczka kurkumy
opakowanie słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka pieprzu
Sposób wykonania:
Pomidory parzymy. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę. Gotujemy 1 godzinę z 3 łyżkami soli.
Po upływie godziny dodajemy resztę składników (ananasy, paprykę kroimy w kostkę) i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po otwarciu słoika podgrzewamy danie. Możemy dodać pędy bambusa i dowolne mięso wcześniej pokrojone, doprawione i przysmażone. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Sos możemy też robić na bieżąco – zmniejszamy ilość składników.