Mintaj pieczony w śmietance ze szpinakiem

Ziemniaki z pieca

Składniki:
około 8 małych ziemniaków
sól, pieprz
olej
dowolne przyprawy
czosnek niedźwiedzi suszony

Sposób wykonania:
Ziemniaki wyszorować, Po przekrajać w ćwiartki. Natrzeć olejem z przyprawami. Przełożyć do naczynia do pieczenia. Przykryć folią. Piec 200 stopni. Około 40 minut. Kilka razy w ciągu pieczenia obracać.

Buraczki na ciepło

Składniki:
3 buraki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
2 łyżki octu winnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła

Sposób wykonania:
Buraki wyszorować. Można przekroić na połowę. Gotować do miękkości w posolonej wodzie. Po ugotowaniu, ostudzić, obrać. Zatrzeć na tarce o grubszych oczkach. W garnku lub głębokiej patelni roztopić masło, wyłożyć starte buraczki. Przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Śmietanę rozprowadzić w miseczce z ciepłymi buraki. Dodać do reszty buraków. Zamieszać.

Mintaj z pieca:

Składniki:
4 filety z mintaja
sól, pieprz cytrynowy
2-3 łyżki oleju lub oliwy
ok 200 g świeżego szpinaku
½ pora lub ½ cebuli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok 1 szklanka śmietany 30 %
sól, pieprz
½ łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:
Filet wyciągnąć na talerz. Po 20 minutach doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym. Por lub cebulę pokroić w piórka. Patelnię rozgrzać, dodać olej, przesmażyć cebulę lub pora, dodać świeży szpinak, zblanszować do zmniejszenia objętości. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z łyżką zimnej wody. Do szpinaku dodać śmietankę i rozmieszaną mąkę. Podgotować kilka minut ciągle mieszając. Doprawić. Przygotować naczynie do zapiekania. Na spód naczynia wyłożyć 1/3 sosu z patelni. Na tym sosie porozkładać rybę, może być jedna na drugiej. Przykryć rybę resztą sosu. Włożyć do piekarnik 200 stopni. Piec 20 min. W ostatnich minutach można użyć funkcji termoobieg lub przypieczenie od góry. Rybę można użyć dowolną.