Filet z łososia podany na ryżu z warzywami

Składniki:

filet z łososia
masło klarowane
przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, kminek, curry
woreczek ryżu Unce Bens
1 marchewka
½ papryki czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki zielonego groszku
3-4 różyczki brokułu
6 pieczarek
2 garście szpinaku
8 pomidorków koktajlowych
kiełki jarmużu
sos do szpinaku (2 łyżki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka miodu, sól, pieprz)

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić. Warzywa pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na mniejsze kawałki. Na 2 łyżkach masła klarowanego podsmażyć warzywa (cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę). Podlać 2-3 łyżkami wody, przykryć i dusić na większym ogniu około 4-5 minut. Po tym czasie dodać brokuł i groszek. Przyprawić przyprawami (sól, pieprz, curry). Przesmażyć 1 minutę. Dodać gorący ryż i zamieszać wszystko razem.

Szpinak ułożyć na półmisku. Dodać pokrojone pomidorki. Polać sosem.

Filet z łososia umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Filet można pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym. Można polać sokiem z cytryny. Po kilkunastu minutach smażyć. Na patelni grillowej rozpuścić 3 łyżki masła klarowanego. Filet smażyć najpierw na skórce około 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć około 3-4 minuty. Upieczoną rybę ściągnąć z patelni. Udekorować pieczarkami oraz kiełkami jarmużu. Podawać z ciepłym ryżem oraz szpinakiem.

3 porcje