Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem

20161020_124613ss

Składniki:

50 g mrożonego groszku

1 mały por

1 mała cukinia zielona

łyżka oliwy

łyżka masła

ząbek czosnku

pół łyżeczki suszonego oregano

100 g ryżu do risotto (arborio)

ok pół litra bulionu

1/4 szkl białego wina (półwytrawne, wytrawne)

2 łyżki startego parmezanu

 

Sposób wykonania:

Zielony groszek ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (ok 3 – 5 min). Pora umyj i cieniutko pokrój. Cukinię umyj i pokrój w małą kosteczkę (nie obieraj). Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj pory, cukinię i smaż do 5 min. Następnie dodaj oregano, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, ryż i smaż aż się zeszkli. Dodaj wino i mieszaj do odparowania. Za pomocą łyżki wazowej lub chochelki wlewaj porcjami bulion do ryżu. Cały czas mieszając i dolewając bulion do miękkości i wchłonięcia ryżu. Ok 25 min. Na końcu do ryżu dodaje zielony groszek i łyżkę parmezanu. Odstaw na 3 min zamknięte pokrywką. Podawaj gorące posypane parmezanem i oprószone ziarnistym pieprzem.

ris1ss