Risotto II z grzybami leśnymi

ris2s

Składniki:

150 g grzybów leśnych
1,5 szklanki ryżu do risotto
1,5 kieliszka białego wytrawnego wina
świeża pietruszka
70 g tartego parmezanu
pół cebuli
ząbek czosnku
oliwa
ok 3/4 l bulionu warzywnego
sól, pieprz, tymianek

100 g masła

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Grzyby pokroić. Cebulę pokroić i zeszklić na oliwie z masłem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i grzyby. Po chwili dodać ryż i smażyć. Gdy ryż stanie się szklisty dodać wino. Gdy ryż wchłonie wino dodawać stopniowo bulion i mieszać do miękkości ryżu. Pod  koniec gotowania jak ryż będzie miękki doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zdjąć z ognia dodać resztę masła i parmezan. Przemieszać zostawić pod przykryciem 3 minuty. Dodać natkę pietruszki i oprószyć parmezanem do dekoracji.