Placki ziemniaczane z cukinią z sosem czosnkowym

Składniki:

pół kg ziemniaków

1 mała cebula

1 jajko

1 cukinia

1-2 łyżki mąki pszennej

sól, pieprz

olej

Sos czosnkowy:

jogurt naturalny  – małe  opakowanie

1-2 łyżki majonezu

1-2 ząbki czosnku

zioła prowansalskie lub bazylia

sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki i cebulę.  Wylać masę na sitko ustawione na misce. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z miski, odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Również wyłożyć na sito w celu odsączenia. Posolić. Po  kilku minutach dobrze odcisnąć rekami. Dodać do reszty masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.

Nie dodajemy zimnego oleju podczas smażenia placków – placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (wtedy nie wpijają oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym.

Sos czosnkowy:

Składniki sosu wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku.

Placki wyśmienicie smakują z marchewką po koreańsku.

 http://slodkoslonasylwia.pl/surowki/marchew-po-koreansku/