Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych oczkach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na misce. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z miski, odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Cukinię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Również wyłożyć na sito w celu odsączenia. Posolić. Po kilku minutach dobrze odcisnąć rekami. Dodać do reszty masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor.
Nie dodajemy zimnego oleju podczas smażenia placków – placki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (wtedy nie wpijają oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym.
Sos czosnkowy:
Składniki sosu wymieszać ze sobą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku.
Placki wyśmienicie smakują z marchewką po koreańsku.