Placki z cukinii i dynii

20160926_122357a

Składniki:

1 zielona cukinia

ok 100-140 g dyni

55 g pora

ząbek czosnku

cebula dymka wraz z cebuszkami

łyżka natki pietruszki

jajo

2-3 łyżki mąki

sól, pieprz, szczypta chilii

Sos:

małe opakowanie jogurtu greckiego

ok 2 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

ząbek czosnku

sól, pieprz, zioła prowansalskie, koperek, mięta

Sposób wykonania:

Dynię obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cukinię umyć (nie obierać), również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pora, dymkę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Posolić. Odczekać kilka minut i dobrze odsączyć. Wygnieść rękoma. Zamieszać z jajkiem, solą, pieprzem, natką pietruszki, chili. Ciasto musi być średnio gęste. W razie konieczności dodać więcej mąki. Smażyć na gorącym oleju około 3 min z każdej ze strony. Odsączyć na papierze. Podawać z sosem czosnkowym.

 

Sos:

Składniki połączyć ze sobą. Doprawić.

 

20160926_122343a