Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Na gorąca patelnie wrzucamy łyżkę masła i przyprawy (szczypty: sól, pieprz, curry, papryka czerwona, zioła prowansalskie) dodajemy do tego pokrojonego w kosteczkę kurczaka i szybko przesmażamy. Na osobnej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy różyczki brokułu świeżego i przesmażamy, dodajemy pokrojonego pora, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy 2-3 minuty i podlewamy 3/4 szkl wody. Smażymy kilka minut. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Feta jest słony trzeba uważać. Makaron, brokuł i ser feta mieszamy razem. Po tym czasie smarujemy naczynie masłem. Wsypujemy brokuł zmieszany z makaronem, kurczakiem i fetą. Jajko mieszamy z mlekiem, dodajemy łyżeczkę koperku i wlewamy do naczynia. Posypujemy startym serem żółtym lub parmezanem. Zapiekamy 20 minut 190 stopni.