Tagiatelle z cukinią i łososiem

Składniki:

1 cukinia
½ cebuli
2 pomidory
natka zielonej pietruszki
sól, pieprz, chilli
Kminek ziarna
cukier
sok z cytryny
kurkuma
łosoś około 250-300 dag
masło – 2 łyżki

makaron tagiatelle
śmietana 30% – 1/3 szklanki

Sposób wykonania:

Pomidory sparzyć i obrać. Cukinię pokroić w kostkę wraz z cebulą. Natkę posiekać. Pomidory sprzayć, obrać i pokroić. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę, pomidory, można dodać ząbek czosnku, przesmażyć kilka minut. Doprawić przyprawami. Szczypta soli, pieprzu, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta kurkumy itp. Dodać cukinię, poddusić 5 minut. Na końcu – gdy warzywa będą miękkie dodać rybę, przesmażyć 3 minuty. Dodać śmietankę i natkę pietruszki. Gotowy sos zmieszać z makaronem i podawać gorący.