Spaghetti

Składniki:

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

2-3 ząbki czosnku

1 mała marchewka

2 paski selera

kawałek pora

½ cebuli

250 g mięsa mielonego

1 łyżeczka cukru

przecier w kartonie

2-3 pomidory

2-3 łyżki keczupu

przyprawy : sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, papryka  proszku

¼ szklanki wina wytrawnego czerwonego

 

 

Sposób wykonania:

 

makaron spaghetti

ser parmezan

świeże oregano lub bazylia

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Seler i marchew zetrzeć na tarce. Por i cebulę pokroić. Mięso mielone rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.

Głęboką patelnię rozgrzać. Dodać masło z olejem. Podgrzewać. Dodać czosnek i wszystkie warzywa. Obsmażać kilka minut. Dodać mięso mielone. Obsmażać do zbrązowienia mięsa. Dodać przyprawy. Dodać wino. Smażyć aż do odparowania płynu. Dodać pomidory, przecier w kartonie, cukier, keczup. Można dodać ¼ szklanki wody. Przykryć patelnię lub rondel i dusić około 1 godzinę. W razie potrzeby doprawić. Podawać z makaronem, startym parmezanem i świeżymi ziołami.