Składniki:
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
1 mała marchewka
2 paski selera
kawałek pora
½ cebuli
250 g mięsa mielonego
1 łyżeczka cukru
przecier w kartonie
2-3 pomidory
2-3 łyżki keczupu
przyprawy : sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano, papryka proszku
¼ szklanki wina wytrawnego czerwonego
Sposób wykonania:
makaron spaghetti
ser parmezan
świeże oregano lub bazylia
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Seler i marchew zetrzeć na tarce. Por i cebulę pokroić. Mięso mielone rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
Głęboką patelnię rozgrzać. Dodać masło z olejem. Podgrzewać. Dodać czosnek i wszystkie warzywa. Obsmażać kilka minut. Dodać mięso mielone. Obsmażać do zbrązowienia mięsa. Dodać przyprawy. Dodać wino. Smażyć aż do odparowania płynu. Dodać pomidory, przecier w kartonie, cukier, keczup. Można dodać ¼ szklanki wody. Przykryć patelnię lub rondel i dusić około 1 godzinę. W razie potrzeby doprawić. Podawać z makaronem, startym parmezanem i świeżymi ziołami.