Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

20160922_134425a

Składniki:

szpinak świeży

5-8 pomidorków suszonych

1 mała pierś z kurczaka

makaron tagliatelle

parmezan

ząbek czosnku

sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie, curry

łyżeczka masła

2 – 4 łyżki śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni. Dodać pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w proszku, 1/3 łyżeczki curry, szczyptę ziół prowansalskich. Dorzucić mięso i podsmażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Po kilku minutach dodać pokrojone pomidorki oraz liści szpinaku (3 – 4 garście , szpinak bardzo się kurczy). Po kilku minutach dodać makaron i śmietankę. Zamieszać i podawać. Udekorować parmezanem.