Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
szpinak świeży
5-8 pomidorków suszonych
1 mała pierś z kurczaka
makaron tagliatelle
parmezan
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka w proszku, zioła prowansalskie, curry
łyżeczka masła
2 – 4 łyżki śmietanki 30%
Sposób wykonania:
Makaron tagliatelle ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni. Dodać pół łyżeczki papryki czerwonej słodkiej w proszku, 1/3 łyżeczki curry, szczyptę ziół prowansalskich. Dorzucić mięso i podsmażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. Po kilku minutach dodać pokrojone pomidorki oraz liści szpinaku (3 – 4 garście , szpinak bardzo się kurczy). Po kilku minutach dodać makaron i śmietankę. Zamieszać i podawać. Udekorować parmezanem.