Składniki:
makaron
puszka tuńczyka w sosie własnym
3-4 pomidory lub pomidory z puszki
6-8 oliwek czarnych
łyżka posiekanej natki pietruszki
połowa cebuli
1-2 ząbki czosnku
oliwa
5 pomidorków suszonych
sól, pieprz, parmezan i bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę, pomidory suszone i oliwki kroimy. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania wody. (Możemy dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego). Dodajemy oliwki i pomidory suszone. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki. Na końcu dodajemy tuńczyka w kawałkach. Podajemy z dowolnym makaronem. Posypujemy parmezanem. 3 porcje.