Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

mak tuń 2ss

Składniki:

makaron

puszka tuńczyka w sosie własnym

3-4 pomidory lub pomidory z puszki

6-8 oliwek czarnych

łyżka posiekanej natki pietruszki

połowa cebuli

1-2 ząbki czosnku

oliwa

5 pomidorków suszonych

sól, pieprz, parmezan i bazylia do dekoracji

 

Sposób wykonania:

Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Cebulę, pomidory suszone i oliwki kroimy. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory i dusimy do odparowania wody. (Możemy dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego). Dodajemy oliwki i pomidory suszone. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki. Na końcu dodajemy tuńczyka w kawałkach. Podajemy z dowolnym makaronem. Posypujemy parmezanem. 3 porcje.