Składniki:
20 dkg mięsa mielonego
2 marchewki – małe
1 mała pietruszka
3 cm pora
kawałeczek selera
puszka pomidorów w kartonie
1-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, cukier, ząbek czosnku, oregano
Sposób wykonania:
Na 1-2 łyżki oliwy smażymy warzywa (warzywa ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy a ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę). Po pięciu minutach dodajemy zmielone mięso i obsmażamy do brązowego koloru. Dodajemy pomidory i podlewamy wodą. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Dusimy. Po około 30 minutach dodajemy koncentrat, cukier. Jeżeli jest konieczność dolewamy wody. Możemy dodać łyżeczkę masła do gotowego sosu. Podajemy z makaronem, parmezanem i natka bazylii lub pietruszki.
Składniki na 3-4 osoby. Możemy dodać więcej mięsa jak lubimy.