Makaron z bobem w sosie powidłowym

Składniki:

1/3 opakowania dowolnego makaronu

1 szklanka bobu

1 marchewka

½ fileta z kurczaka

5 pomidorów suszonych

Sól, pieprz, zioła

1/3 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka powideł śliwkowych, 3 łyżki wody, sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Makaron ugotować. Filet pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić wzdłuż obieraczką do warzyw. Bób ugotować w posolonym wrzątku (ostudzić, obrać). Pomidory suszone pokroić. Na patelni na łyżce masła i łyżeczce oleju podsmażyć kurczaka, doprawić ulubionymi przyprawami (czosnek, papryka czerwona, curry, zioła, sól, pieprz). Dodać marchewkę. Dusić kilka minut. Dodać 2 łyżki wody dusić 5 minut. Dodać bób, pomidory. Pomieszać. Przesmażyć. Jogurt wymieszą z powidłami, wodą i przyprawami. Dodawać do warzyw. Podgrzewać. Doprawić. Podawać z makaronem.