Lasagne

Składniki:

2 małe marchewki

1 mała pietruszka

kawałek pora, selera

1 mała cebula

2-3 ząbki czosnku

1/4 szkl czerwonego wina

250g mięsa mielonego

puszka pomidorów, lub karton przecieru pomidorowego bądź sosu pomidorowego

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka keczupu

szczypta cukru

oliwa

przyprawy: sól, pieprz,pieprz ziołowy, bazylia, oregano

 

Sos beszamelowy:

250g masła

40g mąki

ok 400 ml ciepłego mleka

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Warzywa zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Pora i cebulę drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić w maszynce. Oliwę rozgrzać na patelni. Do oliwy dodać warzywa starte i cebulę oraz pora. Przesmażyć. Dodać czosnek i mięso mielone. Przesmażyć do brązowego koloru mięsa. Dodać wino. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić. Oddać przecier, pomidory, keczup, cukier. Dusić. Dodać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu do godziny czasu. Odparować płyn. Podawać z  makaronem, starym parmezanem i świeżą bazylią.

 

Sos beszamelowy:

Na głębokiej patelni lub w garnku roztopić masło, dodawać mąkę ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodawać ciepłe mleko. Cały czas mieszać. Doprawić mocno.

 

Naczynie wysmarować delikatnie masłem. Na spód nałożyć cienką warste sosu pomidorowego. Potem płaty makaronu. Sos pomidorowy, Sos beszamelowy (środkiem), Płaty makaronu, Sos pomidorowy, sos beszamelowy i tak do skończenia składników. Na samej górze ma być sos pomidorowy pokryty sosem beszamelowym. Można dodać starty parmezan i świeże liście bazylii.

piec 180-190 stopni. Czas pieczenia zależy od makaronu. Proszę przeczytać na opakowaniu.