Krokiety ze słodką kapustą

Składniki:

Farsz:

mała główka kapusty

1 duża cebula

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

sól, pieprz,

3 łyżki śmietanki 30%

koperek

łyżka masła

3/4 szklanki wody lub bulionu

Naleśniki:

2 szklanki mleka

1 1/2 szklanki mąki

szczypta soli

1 jajko

1/3 szklanki wody

Panierka:

1 jajko

bułka tarta

olej

 

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować.  Zalać ją wodą lub bulionem, dodaj łyżkę masła, podgotuj do miękkości pod przykryciem. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Gdy kapusta będzie już prawie gotowa dodaj  podsmażoną cebulę. Dopraw do smaku pieprzem, solą. Dodaj śmietankę. Odparuj płyn jeśli jest potrzeba. Ostudź. Do kapusty możecie dodać jedną startą marchewkę i koperek. Kapustę można doprawić również czosnkiem, sokiem z cytryny, cukrem. 

Naleśniki:

Składniki połączyć ze sobą. Smażyć naleśniki.

Zimny farsz nakładać na naleśnika i złożyć. Prawy i Lewy bok do siebie. Powstanie prostokąt. Góra i dół lekko złożyć do środka. I góra i dół na pół. Takie krokiety panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju.

Lub farsz równomiernie nałóż cienką warstwą na naleśnika na jego środek. Złóż do wnętrza prawą i lewą stronę naleśnika, a następnie zroluj całość zaczynając od siebie w ciasny i zwarty rulonik.