Stek z polędwicy wołowej

Składniki:

 

2 steki z polędwicy wołowej około 200 g każdy (wysokość około 3-5 cm)

olej

czarny pieprz gruboziarnisty

sól morska gruboziarnista

 

 

Sposób wykonania:

 

Mięso dokładnie oczyścić z błonek, wysuszyć. Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilkanaście minut.

Patelnię z grubym dnem powoli rozgrzać do wysokiej temperatury. Dodać olej i smażyć steki. Mięsa nie przekręcać ani nie przekłuwać widelcem. Smażyć około 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia mięsa). Gdy mięso będzie gotowe odłożyć na talerz i pozostawić na około 5 minut lub więcej w celu odpoczęcia. Po tym czasie ułożyć stek na talerzu i doprawić solą i pieprzem.

 

Ziemniaki młode zapiekane:

Malutkie ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Wysmarować olejem i solą gruboziarnistą. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać 1-2 łyżki wody. Naczynie przykryć. Ziemniaki piec około 30-40 minut 200 stopni. Po tym czasie odkryć, gdy ziemniaki będą robiły się miękkie i włączyć funkcję termooobieg lub zapiekanie. Zapiekać do uzyskania złotego koloru.

 

 

Sos wiśniowy:

½ kg drylowanych wiśni

10 dkg cukru

½ łyżeczki cynamonu

30 ml wody

30 ml wódki

Wiśnie gotować, dodać cynamon i cukier. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodać wódkę. Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Można zblenderować.