Stek z ligawy wołowej z karmalizowanymi marchewkami

stek3 stek2

Składniki:

1/2 lub więcej kg ligawy wołowej

Marynata mięsa:

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżeki oliwy

1 łyżkamusztardy francuskiej

sok i skórka otarta z ćwiarki cytryny

1/2  łyżeczki miodu

1 ząbek czosnku (przepuścić przez praskę)

pieprz i sól

Marchewka karmelizowana:

6 marchewek

1 łyżeczka miodu

1 łyżka miękkiego masła

1 łyżka sosu sojowego

 

Sposób wykonania:

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Przygotować marynatę i dokładnie natrzeć mięso.  Wołowinę pozostawić w misce, przykryć folią aluminiową i odstawić  na ok. 30-40 minut.  Nie trzymać w lodówce.

Składniki na marchewkę połączyć ze sobą. Roztopić na patelni. Marchewki obrać. Obgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Odcedzić – grillować dopiero gdy mięso będzie w piekarniku.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni oraz bardzo dobrze rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu.

Na rozgrzaną patelnię  położyć ligawę wołową i grillować z każdej strony przez 2-3 minuty. Następnie mięso przenieść do naczynia żaroodpornego, polać po wierzchu  łyżką marynaty i piec w rozgrzanym piekarniku przez 12 – 16 minut (czas zależy od wielkości i grubości ligawy oraz od tego czy lubimy krwiste, czy wypieczone mięso).

Marchewki karmelizować na patelni ok 5 min. Marchewki można odgrzewać na patelni.