Gulasz wołowy

Składniki:

mięso wołowe – 500 dag

1 cebula

5 ziaren ziela angielskiego

ząbek czosnku

2 liście laurowe

łyżka mąki do oprószenia mięsa

łyżka smalcu

łyżka oleju

3 płaskie łyżki papryki słodkiej w proszku

sól, pieprz

ostra papryka (do smaku)

Sposób wykonania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsypać delikatnie mąką. Rozgrzać olej na patelni i przyrumienić mięso. Pokroić cebulę w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać do cebuli paprykę w proszku i przesmażyć kilka minut mieszając co chwilę. W garnku zagotować około szklanki wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Zagotować wodę w czajniku. Mięso przesypać do garnka z wodą, Patelnie przelać odrobiną wrzątku i wlać do garnka, Cebulę wraz z papryką przesypać do garnka z mięsem, patelnie przelać odrobiną wody i przelać do garnka z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, pieprzem ziołowym. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju mięsa. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę wody i wymieszać.

Zagęszczenie sosu:

Ziemniaka ugotować w mundurku. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę (2 łyżki 30%) i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lub łyżkę mąki rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu i gotować chwilę na małym ogniu.

 

LUB:

kopiatą łyżkę mąki wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać do sosu, zagotować. Ciągle mieszać.