Żeberka umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na porcje. Oprószyć żeberka domową Vegetą, majerankiem, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Keczup, colę i powidła wymieszać razem w misce lub dużym kubku. Zalać nimi przygotowane żeberka. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć w celu zapieczenia.
Smakuje z kluskami śląskimi i dowolną surówką.
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, troszkę schłodzić i rozgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Ziemniaki wyłożyć na miskę i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko,olej oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na stolnicę podsypaną mąka. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Kluski wkładać do wrzątku partiami. Gotować po wypłynięciu 3 minuty. Odcedzić . Polać delikatnie rozpuszczonym masłem.
Sos:
Powstały sos podczas pieczenia żeberek przelać do rondelka i doprowadzić do zagotowania przez kilka minut. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody, aby nie było grudek. Gorący sos dodawać do mąki i wymieszać. Przelać do reszty sosu. Zagotować. Podawać z kluskami śląskimi i żeberkami.