Żeberka pieczone w coca-coli z kluskami śląskimi

Składniki:

Żeberka:

1/2 kg żeberek wieprzowych

1/2 szklanki keczupu

3/4 szklanki coca-coli

2 łyżki powideł śliwkowych

2 ząbki czosnku

łyżeczka majeranku

sól, pieprz

łyżka mąki

domowa vegeta

Kluski śląskie:

około 500 dag ugotowanych ziemniaków

mąka ziemniaczana

1 jajko

1 łyżka mąki pszennej

2 szczypty soli

łyżka oleju

2-3 łyżki rozpuszczonego masła

Sposób wykonania:

Żeberka:

Żeberka umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Pokroić na porcje. Oprószyć  żeberka domową Vegetą, majerankiem, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Keczup, colę i powidła wymieszać razem w misce lub dużym kubku. Zalać nimi przygotowane żeberka. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piecz 60-70 minut. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć w celu zapieczenia.

Smakuje z kluskami śląskimi i dowolną surówką.

Kluski śląskie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, troszkę schłodzić  i rozgnieść praską do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Ziemniaki wyłożyć na miskę i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków. Dodać jajko,olej oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na stolnicę podsypaną mąka. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Kluski wkładać do wrzątku partiami. Gotować po wypłynięciu 3 minuty. Odcedzić . Polać delikatnie rozpuszczonym masłem.

Sos:

Powstały sos podczas pieczenia żeberek przelać do rondelka i doprowadzić do zagotowania przez kilka minut. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wody, aby nie było grudek. Gorący sos dodawać do mąki i wymieszać. Przelać do reszty sosu. Zagotować. Podawać z kluskami śląskimi i żeberkami.