Pulpeciki z ciepłymi buraczkami z rodzynkami

pulpety

Składniki:
Pulpety:

250 g mięsa mielonego
1 mała bułka namoczona w mleku
1 żółtko
bułka tarta
pęczek pietruszki
przyprawa do mięsa mielonego
1 cebulka
puszka pomidorów w puszce lub przecier pomidorowy w kartonie
oliwki zielone
oliwa, liść laurowy, ziele ang, sól i pieprz

 

Buraczki:

8 buraków
2 łyżki chrzanu
1-2 kwaskowe jabłka
masło
śmietanka 30
2 kopiaste łyżki rodzynek
mleko sól cukier pieprz sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Pulpety: Mięso doprawiamy solą, pieprzem. Dajemy połowę posiekanego pęczka pietruszki, namoczoną i odciśniętą w mleku bułkę, żółtko i wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziele i liścia laurowego. Dodajemy troszkę cukru do smaku. Mięso formujemy w kulki obtaczamy w mące lub bułce tartej i obsmażamy na oleju. Do gotującego się sosu wrzucamy pulpety. Dusimy 20 min. Na koniec kroimy zielone oliwki i dodajemy do sosu.

Buraczki:

Buraki pieczemy 180 stopni do miękkości. Lub gotujemy buraki w wodzie. Przestudzone i obrane ścieramy na drobnej tarce lub rozbijamy w malakserze. Rodzynki moczymy we wrzątku. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce z dużymi otworami i skrapiamy sokiem z cytryny. Na łyżce masła podsmażamy jabłka. Gdy się zeszklą dodajemy buraki, odsączone rodzynki i chrzan. Smażymy razem. Doprawiamy cukrem, pieprzem, sokiem z cytryny i solą. Możemy dodać troszkę śmietanki. Podajemy bardzo ciepłe.