Pulpeciki w sosie własno – musztardowym

Składniki:

MIĘSO:

300 g mięsa mielonego

1/2 bułki

1 mała cebula

sól, pieprz

płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku

sos sojowy jasny – 1 łyżka

pół szklanki mleka

pół szklanki wody

mąka do obtaczania pulpecików

5-10 suszonych grzybów

3 łyżki oleju

1 łyżka masła

woda – do przykrycia mięsa podczas gotowania

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

Sos musztardowy:

1 łyżka musztardy miodowej

1 łyżeczka musztardy ostrej (np. sarepskiej lub dijon)

1-2 łyżeczki keczupu

płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

 śmietanka 30% – 1-2 łyżki

1/3 łyżeczki cukru

SOS MOŻNA ZROBIĆ Z PODWÓJNEJ PORCJI

 

Sposób wykonania:

Mięso oczyścić, wysuszyć i zmielić lub użyć gotowego mięsa mielonego.  Bułkę zalać połową szklanki mleka i połową szklanki wody. Grzyby namoczyć w wodzie (ilość taka aby zakryła grzybki). Gdy mięso będzie zmielone, zmiel cebulę. Gdy bułka napęcznieje, wygnieść ją rękoma i zmielić w maszynce. Do zmielonego mięsa wraz z cebulą i bułką dodać jajko, 1 łyżkę bułki tartej, sól, pieprz, sos sojowy, paprykę w proszku. Wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić wedle gustu. Namoczyć ręce i formować pulpeciki, po czym, każdy obtoczyć w mące.  Na patelni z grubym dnem rozpuścić olej z masłem. Na gorący olej dawać pulpeciki i obsmażyć na dużym ogniu do zarumienienia. Gdy pulpety są obsmażone dodać grzyby z wodą, liście laurowe, ziele angielskie i wodę (ilość 1/3 do zakrycia pulpecików). Dusić około 10 -15 minut pod pokrywką. Musztardę ostrą, miodową i keczup zmieszać ze śmietanką. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżką zimnej wody, dodać do masy musztardowej. Wlewać do mięsa cały czas mieszając. Gotować około 5 min. W razie konieczności podlać wodą.

ok 12 pulpecików