Pulpeciki w sosie pomidorowym z ryżem

pulpety 2

Składniki:

Mięso mielone 250 g
1 cebulka
1 jajko
pół bułki namoczonej w mleku
papryka w proszku
sól i pieprz
pomidory w puszcze, kartonie lub przecier w słoiku
sól, cukier, czosnek, pieprz
liśc laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, odciśniętą bułką i drobniutko posiekaną cebulką. Doprawiamy przyprawami. Formujemy kulki obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. W garnku nalewamy wody dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy połowę lub pomidory w kartonie , troszkę czosnku w proszku lub mały ząbek, cukier szczypta. Wrzucamy do tego sosiku pulpety i gotujemy ok pół godz. Na końcu można dodać do sosu troszkę śmietanki 36. Udekorować bazylią lub pietruszką.