Pulpeciki drobiowe z marchewką i koperkiem

Składniki:

500 g mielonego mięsa indyka lub kurczaka

1 mała bułka

1 mała cebula

2 łyżki posiekanego koperku

1 jajko

500 ml bulionu

1 marchewka

szczypta kurkumy w proszku

¼ łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka sosu sojowego

 

 

Sposób wykonania:

 

Mięso oczyścić, osuszyć i zmielić. Bułkę zalać mlekiem lub wodą. Odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce.

Do miski włożyć zmielone mięso, startą cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, 1 łyżkę koperku, sól, pieprz, paprykę w proszku, łyżeczkę sosu sojowego. Całość bardzo dobrze wyrobić. Jeśli jest potrzeba dodać łyżeczkę bułki tartej.

Z farszu formować wilgotną dłonią kulki. Obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

 Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać startą marchewkę i przesmażyć. Po chwili dodać bulion i zagotować, dodać kurkumę i ulubione przyprawy. Do gorącego bulionu dodać obsmażone kulki mięsne. Zmniejszyć ogień na minimalny i dusić mięso około 20-30 minut. Obracać kilka razy w ciągu gotowania.

Pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką ziemniaczaną lub pszenną. Dodać świeży koperek lub natkę pietruszki.