Polędwiczki w cebuli z sosem śliwkowym i kopytkami szpinakowymi

Polędwiczka
1 polędwiczka wieprzowa
2 małe cebule
sól, pieprz,
mąka
6-8 łyżek oleju
szczypta cukru
1 łyżka masła

Cebulę obrać, pokroić w piórka lub talarki. Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju z masłem. Cebulę zeszklić na tłuszczu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Lekko zarumienioną cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Polędwiczki umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w 1 cm kawałki. Każdy kawałek polędwiczki rozbić lekko ręką. Tak przygotowane kotleciki obtoczyć w mące. Na patelni po smażeniu cebuli rozgrzać resztę oleju. Gdy olej będzie gorący smażyć polędwiczki na rumiano z dwóch stron. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki wyłożyć na cebulę. Na patelnie po smażeniu polędwiczek wlać około ½ szklanki wrzącej wody. Wodę przelać do naczynia z cebulą i mięsem.

Naczynie przykryć , piec w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Sos śliwkowy
około 200 g śliwek suszonych
2 – 3 szklanki bulionu
sól, pieprz
około 50-100 ml śmietany 30%

Śliwki włożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około pół godziny. Śliwki mogą się rozpaść. Doprawić solą, pieprzem. Gdy ostygnie zblenderować na gładką masę. Gdy sos będzie za gęsty dodać bulionu. Dodać śmietankę. Doprawić wedle uznania.

Kopytka szpinakowe
½ kg ziemniaków ugotowanych
6-8 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól
2-3 garście szpinaku + 1 łyżka masła
2 łyżki oleju

Szpinak zeszklić na maśle, posolić. Ostudzić i zblenderować. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Zmieszać z jajkiem, mąką, dodać 2 szczytowy soli, szpinak i olej. Wyrobić szybko. W razie potrzeby dodać więcej mąki ziemniaczanej.

Uformować wałeczek. Wałek poprzecinać nożem. Wrzątek zagotować z dodatkiem soli. Kopytka wrzucić do wrzątku. Zmniejszyć ogień. Gotować po wypłynięciu 2 minuty.

Kopytka podawać z polędwiczkami, cebulą i gorącym sosem śliwkowym.