Polędwiczka wieprzowa z cebulką

poled1ss

Składniki:

polędwiczka wieprzowa

2 małe cebulki

1/4 szklanki wina białego wytrawnego

2 łyżki musztardy francuskiej

oliwa

sól, pieprz, majeranek

 

Sposób wykonania:

Polędwiczkę oczyścić z błonek. Natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz musztardą francuską. Odłożyć do lodówki na minimum 15 minut. Po tym czasie pokroić cebulkę w cieniutkie piórka i przesmażyć na łyżce oliwy. Polędwiczkę obsmażyć na drugiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie. Obsmażyć około dwie minuty z każdej ze strony. Polędwiczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć cebulką zblanszowaną oraz wlać wino. Włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około 20-25 min ( w zależności jakie mięso lubimy i jak duża jest polędwica).

Podajemy z cebulką.

pol5ss