Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki:

800 g surowego mięsa mielonego

1 surowe jajko

3 ugotowane jajka

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki sosu sojowego jasnego

1 łyżka musztardy

ziarna kminku

bułka

1 mała cebula

bułka tarta 2-3 łyżki

olej do wysmarowania foremki

 

 

Sposób wykonania:

Mięso zmielić w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć – zmielić wraz z mięsem. Do mięsa dodać surowe jajko, 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawić (sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku, ulubione zioła). Mięso dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 23 cm x 10 cm wysmarować delikatnie olejem, oprószyć bułką tartą.  Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Na masę poukładać jajka i przykryć resztą masy mięsnej. Wierzch wysmarować musztardą, można oprószyć ziarnami kminku. Piec 1 godzinę 180 stopni.

Pieczeń można podawać na zimno lub gorąco.

Bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym lub grzybowym.