Mięso zmielić w maszynce wraz z cebulą i czosnkiem. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć – zmielić wraz z mięsem. Do mięsa dodać surowe jajko, 2-3 łyżki bułki tartej. Doprawić (sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku, ulubione zioła). Mięso dobrze wyrobić. Formę o wymiarach 23 cm x 10 cm wysmarować delikatnie olejem, oprószyć bułką tartą. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Na masę poukładać jajka i przykryć resztą masy mięsnej. Wierzch wysmarować musztardą, można oprószyć ziarnami kminku. Piec 1 godzinę 180 stopni.
Pieczeń można podawać na zimno lub gorąco.
Bardzo dobrze smakuje z sosem pieczarkowym lub grzybowym.