Nie nudny schabowy…z dodatkami

Składniki:

Pure z marchewki:

1 marchewka

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka masła

sól,  pieprz

woda (ilość do przykrycia marchewki)

Schabowy:

dwie porcja schabu na kotlety

sól, pieprz

jajko

olej lub smalec

bułka tarta

Szparagi zielone:

8-10 szparagów zielonych

woda

łyżeczka soli

łyżeczka masła

 

Sposób wykonania:

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Czosnek obrać. Marchewkę z czosnkiem podsmażyć na maśle. Zalać wodą i dusić do miękkości. Doprawić. Wodę z marchewki odlać do pojemnika. Czosnek wyciągnąć. Marchewkę blenderować na gładką masę. Dodawać wodę z gotowania do uzyskania dobrej konsystencji pure.

Kawałki schabu rozbić. Doprawić przyprawami. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się.

Szparagi umyć. Oderwać dolną część (sama będzie się łamać gdy będziemy próbować). W garnku gotować wodę  (ilość – tyle aby zakryła szparagi). Wodę posolić. Do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty. Odcedzić. Na patelni zwykłej lub grillowej roztopić masło, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Doprawić solą.

Wszystkie składniki podawać gorące.