Kotlety mielone

mielone1 mielone2

Składniki:

300 g mięsa mielonego (szynka lub łopatka)

1 bułka (może być z poprzedniego dnia)

1 jajo

połowa cebuli

sól, pieprz, papryka w proszku, pieprz ziołowy

ząbek czosnku

bułka tarta

olej

 

Sposób wykonania:

Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą i odciśniętą bułką. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Ma być dobrze doprawione. Można dodać łyżeczkę papryki w proszku oraz szczyptę ziół prowansalskich. Mięso uformować na kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Cebulę można też podsmażyć na maśle i dodać do mięsa.

Można podawać z młodą kapustą zasmażaną. Przepis na blogu.