Gulasz z szynki z kluskami śląskimi

kluski2sb

Składniki:

Gulasz:

ok pół kg szynki

pół cebuli

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki papryki słodkiej w proszku

2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

sól,pieprz

olej do obsmażania mięsa

łyżka smalcu lub łyżka oleju

 

Kluski Śląskie:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1-2 jaja

8 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

sól

Sposób wykonania:

Gulasz:

Mięso pokroić w kostkę, Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić smalec lub olej, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać paprykę w proszku i smażyć do 5 min. Na drugiej patelni podgrzać mocno olej. Obsmażyć mięso na bardzo złoty kolor. W garnku zagotować szklankę wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Do gotującej wody dodać cebulę z papryką. Patelnie polać wodą i przelać go garnka. Do garnka dodać mięso. Odlać tłuszcz z patelni. Na gorącą patelnie po mięsie wlać odrobinę wody i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości mięsa ok 45-min. Mięso ma być przykryte wodą. Po ugotowaniu mięsa gulasz możemy zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną wody.

 

Kluski śląskie:

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Mieszamy ze szczyptą soli, jajkami i obiema mąkami. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na ręce i robimy dziurkę. Układamy na stolnicy podsypanej mąką. Gotujemy osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucamy kluski. Po wypłynięciu gotujemy ok 2-3 min. Polewamy roztopionym masełkiem.