mięso wołowe, wieprzowe (szynka lub łopatka), filet z kurczaka lub indyka – około 1/2 kg
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
ząbek czosnku
2 liście laurowe
mąka do oprószenia mięsa
łyżka smalcu
łyżka oleju
łyżka masła
3 płaskie łyżki papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz
ostra papryka (do smaku)
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsypać delikatnie mąką. Rozgrzać olej z łyżką masła na patelni i przyrumienić mięso. Pokroić cebulę w kostkę, obsmażyć na smalcu, dodać do cebuli paprykę w proszku i przesmażyć kilka minut mieszając co chwilę. W garnku zagotować około szklanki wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ząbek czosnku. Zagotować wodę w czajniku. Mięso przesypac do garnka z wodą, PAtelnie przelać odrobiną wrzątku i wlać do garnka, Cebulę wraz z papryką przesypać do garnka z mięsem, patelnie przelać odrobiną wody i przelać do garnka z mięsem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Może to trwać od godziny do dwóch w zależności od rodzaju mięsa. Jeśli objętość sosu się zmniejszy, dolać trochę wody i wymieszać.
Zagęszczenie sosu:
Ziemniaka ugotować w mundurku. Obrać ziemniaka ze skórki i rozgnieść, dodać śmietanę (2 łyżki 30%) i połączyć z gulaszem, żeby zagęścić sos. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Lub łyżkę mąki rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu i gotować chwilę na małym ogniu.