Gołąbki bez zawijania

 

Składniki:

250 g mielonego mięsa

250- 270 g białej kapusty (mała ćwiartka)

1/2 cebuli

1 jajko

1/3 szklanki suchego ryżu

sól, pieprz

olej

2-4 łyżki bułki tartej

 

Sos pomidorowy:

2 szklanki bulionu

mały przecier pomidorowy  (200g)

1/4 lub 1/3 szklanki śmietany 30%

1 łyżeczka słodkiej papryki  w proszku

1 płaska łyżeczka cukru

sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Kapustę drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Drobno posiekaną kapustę przełóż do posolonego wrzątku. Gotuj przez 1-2 minuty. Odcedź. Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Do miski przełóż mięso mielone, odcedzoną kapustę, zeszkloną cebulę, suchy ryż i jajko. Dopraw. Dodaj 2-4 łyżki bułki tartej (bułki tartej dodaj tyle, aby łatwo się formowały kotleciki). Z masy uformuj kotlety rękoma. Kotlety obsmaż na oleju na kolor rumiany. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej sosem (składniki sosu wymieszaj ze sobą). Wstaw do piekarnika 200 stopni. Piecz  1 godzinę (30 minut 200 stopni. kolejne 30 min 180 stopni). Na sam koniec można włączyć termoobieg i opiekacz górna grzałka.