Składniki:
250 g mielonego mięsa
250- 270 g białej kapusty (mała ćwiartka)
1/2 cebuli
1 jajko
1/3 szklanki suchego ryżu
sól, pieprz
olej
2-4 łyżki bułki tartej
Sos pomidorowy:
2 szklanki bulionu
mały przecier pomidorowy (200g)
1/4 lub 1/3 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Drobno posiekaną kapustę przełóż do posolonego wrzątku. Gotuj przez 1-2 minuty. Odcedź. Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli. Do miski przełóż mięso mielone, odcedzoną kapustę, zeszkloną cebulę, suchy ryż i jajko. Dopraw. Dodaj 2-4 łyżki bułki tartej (bułki tartej dodaj tyle, aby łatwo się formowały kotleciki). Z masy uformuj kotlety rękoma. Kotlety obsmaż na oleju na kolor rumiany. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej sosem (składniki sosu wymieszaj ze sobą). Wstaw do piekarnika 200 stopni. Piecz 1 godzinę (30 minut 200 stopni. kolejne 30 min 180 stopni). Na sam koniec można włączyć termoobieg i opiekacz górna grzałka.