Cukinia faszerowana sosem pomidorowym

 

Składniki:

2 cukinie
250 g mięsa mielonego (chuda szynka, indyk lub wołowe)
1 łyżka oleju

2-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżka masła
3-5 łyżek przecieru pomidorowego

1 karton sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub pomidorów (500 g)
pół cebuli
1-3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łyżka keczupu
1 płaska łyżeczka cukru
ulubione zioła i przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, oregano, bazylia
świeża bazylia (kilka listków)

około 15 plastrów sera parmezan

Sposób przygotowania:

Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Cukinię posól i posyp odrobiną ulubionych ziół.  Cebulę drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę.  Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i łyżkę masła. Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i duś 5 minut.  Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wino, smaż do momentu, aż wino odparuje. Dodaj  przecier, pomidory lub przecier w kartonie, sos sojowy, przyprawy, ulubione zioła, cukier, keczup. Duś około 30-40 min.  Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia można dodać łyżeczkę masła i oregano. Sos nakładać do wydrążonych cukinii.  Poukładać parmezan. Piec 35 min 185 -190 stopni. Ostatnie 5 min 200 stopni termoobieg z funkcją przypiekania góry.

Sos nam pozostaje. Polecam z makaronem.