Zielone naleśniki

Składniki:

Farsz:

1/2 cukinii ze skórką

4-5 łyżek kukurydzy

mozzarella kulka

50 g sera topionego kremowego

1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

1-2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżka masła

Naleśniki:

200 g świeżego szpinaku

mleko 1-2 szklanki

2 jaja

woda – 1 szklanka lub więcej

1-2 szczypty soli

olej lub roztopione masło – 1 i 1/2 łyżki

mąka – 3/4 szklanki

Sposób wykonania:

Farsz:

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Mozzarellę pokroić w kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na maśle podsmażyć cukinię i czosnek przez kilka minut. Doprawić. Dodać kukurydzę, ser mozzarella i topiony. Wymieszać.

Naleśniki:

Do miski dać mleko, wodę, jajka miksować (blenderem). Dodawać partiami liście szpinaku – miksować na gładką masę. Dodać sól i mąkę oraz olej lub masło. Odstawić na kilka minut. W razie konieczności dolać wody. Konsystencja mam być płynna. Smażyć naleśniki. Usmażone naleśniki składać na talerz i przykrywać ściereczką.

Na gotowe naleśniki nakładać po jednej łyżce farszu. Zwinąć. Można podgrzać. Podawać ciepłe. Wychodzi około 13 -14 naleśników.

Farsz jest na 8-9 naleśników.