Zielone naleśniki ze szpinakiem

nalesnik szpinak2

Składniki:

3/4 szkl mąki

2 jajka

pół szkl wody

1 szkl mleka

3 łyżki mrożonego szpinaku

sól

1 łyżka oleju

FARSZ:

ok 20 – 30 dkg mrożonego szpinaku

łyżka masła

2 łyżki śmietanki 30%

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki sera żółtego, można więcej

sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Szpinak rozmróź i dokładnie odciśnij. Szpinak na ciasto wyłóż na ręcznik papierowy. Jajka zmiksuj i dodaj odsączony szpinak. Zmiksuj bardzo drobniutko. Dodaj mąkę, wodę, mleko, olej i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie i smaż naleśniki. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj mleka. Jeśli za wodniste, dodaj mąki.

Na farsz szpinak posiekaj. Przesmaż na maśle, podduś by odparował płyn. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę, śmietanę oraz sól i pieprz. Przesmaż dodaj starty żółty ser. Gorące naleśniki smaruj gorącym farszem. Złóż na cztery.

Ser żółty można zastąpić serem typu feta bądź innym. Do  farszu można dodać kilka pomidorów suszonych.

nalesnik szpinak 3