Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
0,5 szkl mąki pszennej
40 dkg mięsa wieprzowego lub wołowego (możemy dodać marchewkę ugotowaną i kawałek mięsa z kurczaka)
czosnek granulowany jedna lub dwie szczypty
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
0,6 kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dobrze odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować i zemleć przez maszynkę. Dodać odciśnięte surowe ziemniaki do ugotowanych i wymieszać. Cebulę obrać, pokroić drobniutko usmażyć na masełku. Mięso możemy usmażyć lub ugotować w wywarze lub użyć np. mięsa z rosołu. Mięso mielimy w maszynce. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz połową zeszklonej cebuli i natką pietruszki. Do zmielonych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, sól, pieprz i czosnek granulowany. Wymieszać, wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać troszkę mąki. Wyrabiać zgrabne kulki. Kulki spłaszczyć, wyłożyć nadzienie z mięsa i zlepić ciasto nadając mu kształt kuli. Masa ziemniaczana się troszkę klei. Proponuję rękę podsypać mąką i na rękę dać kulkę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepiać. Kule odkładać na ścierkę podsypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić pyzy. Gotować 8-10 min. Muszą pływać luźno. Po ugotowaniu polać resztą cebulki z masełkiem. Ja często robię 2/3 porcji (wychodzi ok 14 pyz).