Pizza

Składniki:

3-4 dkg drożdży

1/2 szkl ciepłego mleka

1 łyżka cukru

1i 1/2 szkl mąki

1 łyżeczka soli

4 łyzki oleju

Sposób wykonania:

Do ciepłego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i cukier, rozmieszać i czekać aż ruszą. Przykryć ściereczką i odczekać około 15 minut. Do miski dać 1 i 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę soli, 4 łyżki oleju i do tego dodać wyrośnięte drożdże. W misce lub robocie do ciasta wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać do 10 minut, po tym czasie przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na około 20-30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę. Ciasto przekłuć widelcem w kilku miejscach. Posmarować sosem pomidorowym i nakładać składniki.

Piec 10-13 min 250 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć do 200 stopni.
Można również piec 5 minut 250 stopni posmarowaną tylko przecierem, po 5 minutach nałożyć szybko dodatki i piec do 10 minut. Wtedy pizza będzie grubsza.

Można również:
Nałożyć wszystkie składniki położyć od razu. Sos, ser!!! i reszta składników. Piec 5 min w 250 stopni (2 półka w piekarniku od spodu), po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 7-10 minut. Z jednej porcji wychodzi 2 pizze.

Z podwojonej porcji wychodzi 3 małe pizze.

Przy formowaniu pizzy można w brzegi zawinąć ser mozzarella.

Można również zastosować drożdże w proszku. Bezpośrednio dodać do maki. Składniki wymieszać, nakryć miseczkę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Pizze możemy posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym, przecierem z dodatkiem ziół.