Pierożki z mięsem

Składniki:

Ciasto:

3 szkl mąki
3/4 szklanki dosyć ciepłej wody
1 jajo
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli

Farsz:

1/2 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka)

cebula

masło

olej

jajko

sól, pieprz

bulion

Sposób wykonania:

Ciasto:

Składniki zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok pół godz. Po pół godz ciasto staje się miękkie i elastyczne.

Farsz:

Mięso mielone zmielić dwa razy wraz z cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju i łyżeczce masła. Doprawić przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek). Po lekkim przesmażeniu mięsa można ponowie zmielić w maszynce. Do mięsa dodać jajko. Wymieszać. Można dodać natkę pietruszki i bulion do odpowiedniej konsystencji farszu.

 

Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka ze szklanki. Farsz nakładać na środku i zlepić. Zawinąć do góry.

Gotować w lekko posolonym, wrzątku. 3 minuty od wypłynięcia.