Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
3/4 szklanki dosyć ciepłej wody
1 jajo
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka)
cebula
masło
olej
jajko
sól, pieprz
bulion
Sposób wykonania:
Ciasto:
Składniki zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok pół godz. Po pół godz ciasto staje się miękkie i elastyczne.
Farsz:
Mięso mielone zmielić dwa razy wraz z cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju i łyżeczce masła. Doprawić przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek). Po lekkim przesmażeniu mięsa można ponowie zmielić w maszynce. Do mięsa dodać jajko. Wymieszać. Można dodać natkę pietruszki i bulion do odpowiedniej konsystencji farszu.
Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka ze szklanki. Farsz nakładać na środku i zlepić. Zawinąć do góry.
Gotować w lekko posolonym, wrzątku. 3 minuty od wypłynięcia.