Pierogi ze szpinakiem, lubczykiem i fetą

pierogi feta 3ss

Składniki:

Ciasto:
3 szkl mąki
3/4 szkl ciepłej wody
1 jajo
łyżeczka rozpuszczonego masła
szczypta soli

Farsz:

ok 185 g mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

lubczyk świeży lub suszony, sól, pieprz

1/4 opakowania sera feta

 

Sposób wykonania:

Ciasto wyrabiamy. Owijamy w folię spożywczą. Ostawiamy na ok pół godziny.

Szpinak odmrażamy. Wykładamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie masła. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz i łyżeczkę posiekanego lubczyku. Gdy szpinak wystygnie dodajemy pokruszony ser feta. Łączymy ze sobą. Napełniamy farszem pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 4 min po wypłynięciu.

Ja w swoim przepisie użyłam szpinaku lekko posiekanego (bo taki lubię).

Jeśli nie przepadamy za szpinakiem możemy dodać całe opakowanie dera feta i tylko odrobinkę szpinaku. Razem doprawiamy i przesmażamy wszystko.