Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki
3/4 szkl bardzo ciepłej wody
1 jajko
2 -3 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
truskawki, śmietana lub jogurt, cukier
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta połączyć ze sobą . W razie potrzeby podsypywać ciasto mąką, aż będzie elastyczne. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny. Po pół godziny można już lepić pierożki. Ciasto rozwałkować na stolnicy. Podsypywać mąką. Wykrajać szklanką koła. Nakładać truskawkę. Zlepić. Odkładać na ściereczkę lub deseczkę oprószoną mąką. Gotować na delikatnym ogniu we wrzątku z posoloną wodą około 3 minuty od wypłynięcia. Delikatnie przemieszać. Odcedzić. Można polać rozpuszczonym masłem. Podawać z śmietaną i cukrem.