Pierogi z soczewicą

3

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

niecała szklanka ciepłej wody

szczypta soli

1 jajko

2 łyżki masła roztopionego przestudzonego

Farsz:

1 mała marchewka

3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej

kawałeczek selera

3-4 cm pora

1 ząbek czosnku

ćwiartka papryki

ok 1/2 –  3/4 szklanki pomidorów w kartonie

2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżka keczupu

sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka w proszku

 

Sposób wykonania:

Mąkę połączyć z solą, jajkiem, masłem i wodą. Ugnieść ciasto. Podsypywać mąką. Ciasto ma być elastyczne.  Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać kółka. Na środek nakładać farsz, zlepić do góry razem i zakręcić. Gotować w posolonym wrzątku ok 3 – 4 minuty.

Soczewicę ugotować we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.(ok 10 min bez soli).

Marchewkę i kawałeczek selera zetrzeć na tarce. Pora, paprykę  drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pora, marchewkę, selera, paprykę i czosnek. Dodać pomidory z puszki pokrojone, koncentrat i keczup. Podgotować 10 -20 minut. Dodać ugotowaną soczewicę  (można mniej niż nam wyszło po ugotowaniu). Konsystencja farszu musi być lekko gęsta. Gdy jest za rzadka odparować płyn. Gdy za gęsta dodać sosu pomidorowego lub wody. Mocno przyprawić pieprzem i solą. Ostudzić.

Farszem nadziewać pierogi. Gotować w posolonej wodzie ok 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z roztopionym masłem. Można posypać czarnuszką i listkami mięty oraz tymiankiem.

Można do farszu dodać ok 250 g mięsa mielonego. Przepis tutaj: http://slodkoslonasylwia.pl/drugie-dania/dania-maczne/pierogi-z-soczewica-i-miesem-mielonym/

1