Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
niecała szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki masła roztopionego przestudzonego
Farsz:
1 mała marchewka
3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
kawałeczek selera
3-4 cm pora
1 ząbek czosnku
ćwiartka papryki
ok 1/2 – 3/4 szklanki pomidorów w kartonie
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżka keczupu
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka w proszku
Sposób wykonania:
Mąkę połączyć z solą, jajkiem, masłem i wodą. Ugnieść ciasto. Podsypywać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać kółka. Na środek nakładać farsz, zlepić do góry razem i zakręcić. Gotować w posolonym wrzątku ok 3 – 4 minuty.
Soczewicę ugotować we wrzątku wg przepisu na opakowaniu.(ok 10 min bez soli).
Marchewkę i kawałeczek selera zetrzeć na tarce. Pora, paprykę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pora, marchewkę, selera, paprykę i czosnek. Dodać pomidory z puszki pokrojone, koncentrat i keczup. Podgotować 10 -20 minut. Dodać ugotowaną soczewicę (można mniej niż nam wyszło po ugotowaniu). Konsystencja farszu musi być lekko gęsta. Gdy jest za rzadka odparować płyn. Gdy za gęsta dodać sosu pomidorowego lub wody. Mocno przyprawić pieprzem i solą. Ostudzić.
Farszem nadziewać pierogi. Gotować w posolonej wodzie ok 3 minuty po wypłynięciu. Podawać z roztopionym masłem. Można posypać czarnuszką i listkami mięty oraz tymiankiem.
Można do farszu dodać ok 250 g mięsa mielonego. Przepis tutaj: http://slodkoslonasylwia.pl/drugie-dania/dania-maczne/pierogi-z-soczewica-i-miesem-mielonym/