Składniki:
Ciasto:
3 szklanki maki
niecała szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki masła roztopionego przestudzonego
Farsz:
ok 250 g mięsa mielonego
1 mała marchewka
1/2 lub 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
kawałeczek selera
3-4 cm pora
2 ząbki czosnku
ćwiartka papryki marynowanej lub świeżej
ok 3/4 – 1 szklanki pomidorów w kartonie lub przecieru pomidorowego w kartonie
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego (opcjonanie)
1 łyżka keczupu
sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka w proszku, bazylia, szczypta cukru
Sposób wykonania:
Mąkę połączyć z solą, jajkiem, masłem i wodą. Ugnieść ciasto. Podsypywać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto wykrawać kółka (większe od szklanki). Na środek nakładać farsz, zlepić do góry razem i zakręcić. Gotować w posolonym wrzątku ok 3 – 4 minuty.
Soczewicę ugotować we wrzątku wg przepisu na opakowaniu. (ok 10 minut…bez soli).
Marchewkę i kawałeczek selera zetrzeć na tarce. Pora, paprykę i mięso drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć pora, marchewkę, selera, paprykę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć do zbrązowienia mięsa. Dodać sos pomidorowy, koncentrat i keczup. Podgotować 20 minut. Dodać ugotowaną soczewicę (można mniej niż nam wyszło po ugotowaniu). Konsystencja farszu musi być lekko gęsta. Gdy jest za rzadka odparować płyn. Gdy za gęsta dodać sosu pomidorowego lub wody. Mocno przyprawić pieprzem. Ostudzić. Nadziewać pierogi.