Pierogi z mięsem

pierogi mieso 2ss

Składniki:

Ciasto:
3 szkl mąki
3/4 szkl ciepłej wody
1 jajo
łyżeczka rozpuszczonego masła
szczypta soli

Farsz:

ok 30-40 dkg zmielonego ugotowanego mięsa

(u mnie jest to mięso z rosołu: kawałek indyka, kury, wołowego, kurczaka, kawalek karkówki)

1 ugotowana mała marchewka

pół cebulki usmażonej

sól, pieprz, natka pietruszki

 

Sposób wykonania:

Ciasto wyrabiamy. Owijamy w folię spożywczą. Ostawiamy na ok pół godziny.

Składniki farszu (zmielone mięso i marchewka, podsmażona cebulka, sól, pieprz, natka pietruszki) łączymy ze sobą. Jak jest suche dodajemy bulionu lub wody.

Wykrawamy z ciasta szklanką koła i napełniamy mięsnym farszem. Zlepiamy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy ok 4 minuty. Odcedzamy. Polewamy tłuszczem.