Knedliki czeskie…

 

Składniki:

500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
szczypta cukru
2 małe jajka
250-300 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 malutka drobniutko pokrojona kajzerka

 

Sposób wykonania:

     Mąkę przesiać do dużej miski. W osobnej małej miseczce drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 50 ml ciepłego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć. Odstawić na 15 minut.

    Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka, sól, olej, kajzerkę i około 250 ml mleka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Podsypywać mąką i wyrabiać około 10 minut. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od miski. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przełożyć do miski.  Wierzch ciasta oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 60 -120 minut, żeby wyrosło. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiać. Następnie podzielić n a cztery części, z każdej  formować wałek o grubości bagietki i odłożyć na około 15 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.  W tym czasie do szerokiego, dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości, posolić i zagotować. Wkładać kolejno po jednej bułce i gotować  około 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem.  Przy wyciąganiu stopniowo odkrywać pokrywkę, do całkowitego jej ściągnięcia. Delikatnie wyciągnąć gotowe ciasto. Odłożyć na deseczkę. Kroić jak bułkę. Podawać z gulaszem.

Gotować pojedynczo.

Porcja 6 osób.