Kluski śląskie (dyniowe) z mięsem mielonym

Kluski śląskie:

 

Składniki:

Ciasto:

1 kg obranych ziemniaków

mąka  ziemniaczana

2 małe jajka

sól, pieprz

1 łyżka mąki pszennej

Mięso – nadzienie:

ok 250 g mielonego mięsa

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

1/3 szklanki bulionu

1 łyżka sosu teriyaki

2 szczypty słodkiej papryki w prosszku

2 szczypty oregano

sól, pieprz

1 łyżka masła

 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Przepuścić przez praskę. Ostudzić. Do miski wsypać ostudzone ziemniaki. Wyjąć 1/4 część, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na równo z pozostałymi ziemniakami. Dołożyć wyciągnięte ziemniaki, jajka, sól, pieprz oraz łyżkę mąki pszennej. Wyrobić ciasto.

Na patelni rozpuścić masło. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 15 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano. Po tym czasie dodać sos teriyaki oraz bulion. Smażyć kolejne 10 lub więcej minut na małym ogniu. Do odparowania płynu. Gotowe mięso ostudzić.

Ciasto w razie konieczności podsypywać mąką pszenną. Gdy ciasto jest gotowe, odrywać kawałki ciasta, formować kule, rozgnieść rękoma (podsypywać mąką). Na spłaszczoną kulę (koło) trzymaną w ręku nakładać po łyżeczce farszu. Ciasto zagniatać do góry, zlepić i uformować kulę. Odłożyć na stolnicę dobrze podsypaną mąką.

W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucać do wrzątku kule. Gotować na minimalnym ogniu około 12-14 minut. Odcedzić. Polać roztopionym masełkiem.

Kluski można podawać z cebulą podsmażoną na masełku.

 

 

Kluski dyniowe

Składniki:

1 mała dynia piżmowa

około 50 dag ugotowanych ziemniaków

mąka pszenna

mąka ziemniaczana

1 jajko

1 łyżeczka oleju

1-2 łyżki masła

gałka muszkatołowa

 

Sposób wykonania:

Dynię obrać. Pokroić na kawałki. Usunąć pestki.  Podsmażać (dusić) na maśle di miękkości – doprowadzić do odparowania płynu. Smażyć po odparowaniu około 10 minut.  Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie. Dynię i ziemniaki ostudzić. Przepuścić przez praskę. W misce wymieszać ziemniaki i dynię. Wyciągnąć z miski 1/4 część ziemniaków z dynią. W ta puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle aby się zrównała z powierzchnią masy ziemniaczano-dyniowej). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, jajko, olej, szczyptę soli. Wyrobić. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, przylepia się do rąk podsypywać mąka pszenną. Ciasto odrywać, formować kulki, spłaszczyć, zrobić dziurkę palcem. Gotowe formy odstawiać na stolnicę dobrze podsypaną mąką. Na bieżąco gotować. Gotować 7-10 minut w posolonym wrzątku. Mały ogień. Kluski muszą się powoli gotować. Odcedzić. Podawać z masłem lub cebulką.

Ciasto na kluski dyniowe można również faszerować mięsem z przepisu wyżej. Gotować 12-14 minut.