Chinkali czyli moje pierożki z mięsem

pierogi i 1

Składniki:

Ciasto:

3 szkl mąki

3/4 szkl ciepłej wody

1 jajo

1 łyżka rozpuszczonego masła

szczypta soli

Farsz:

ok 30-40 dkg zmielonego ugotowanego mięsa

(u mnie jest to mięso z rosołu: kawałek indyka, kury, wołowego, kurczaka, kawalek wieprzowego)

1 ugotowana mała marchewka

cebula usmażona

sól, pieprz, natka pietruszki

bulion (rosół)

czarnuszka

 

Sposób wykonania:

Składniki ciasta połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą. Ostawić na ok pół godziny lub więcej.

Składniki farszu (zmielone mięso i marchewka, pokrojona drobno w kosteczkę cebula – podsmażona (cebulę podsmażoną możemy przepuścić przez maszynkę wraz z mięsem), sól, pieprz, natka pietruszki) połączyć ze sobą. Dodać około szklankę bulionu. Farsz ma być wilgotny (można dodać więcej bulionu).

Wykrawać z ciasta większą szklanką koła i napełnić mięsnym farszem około łyżeczki. Zlepić pierogi do góry w takie sakiewki i troszkę zawinąć. Wrzucić do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy. Ułożyć na gorącym bulionie. Posypać natką pietruszki i ziarnami czarnuszki.

pierogi i 2 pierogi i 3