Roladki z indyka z farszem musztardowym

musztarda 2

Składniki:

pierś z indyka – ok pół kg
por – 1 szt średniej wielkości
musztarda stołowa Roleski – 1 kopiasta łyżka
masło – ok 1,5 łyżki
przyprawy (sól, pieprz, lubczyk suszony, papryka w proszku)
3-4 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
olej do obsmażenia mięsa

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka rozbijamy solimy i pieprzymy, posypujemy odrobiną suszonego lubczyku. Pora kroimy w paseczki smażymy na masełku, gdy się zeszkli dodajemy musztardę. Do pora dodajemy szczyptę soli i pieprz. Wykładamy farsz na plaster indyka. Zwijamy w roladkę. Można spiąć wykałaczką. Gdy zrobimy roladkę obsypujemy ja pieprzem, solą i papryką czerwoną w proszku. Obsmażamy na oleju. Na dużym gazie. Przekładamy do garnka z wodą. Dodajemy do wody kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Dusimy mięso. Wody ma być powyżej połowy mięsa. Dusimy ok 40 min. Po 20 min duszenia odwracamy mięso na drugą stronę i dusimy kolejne 20 min.

filet z poremss